Pilav: gekruide basmati rijst met broccoli en champignons

Gekruide basmatirijst is de  Nederlandse benaming van Pilav. Dit is een bijgerecht dat je veel vindt in Turkije, het Midden-Oosten en Centraal Azië. Het kenmerkende van Pilav is dat de rijst eerst wordt geroerbakt in de olie en later wordt gegaard met een bouillon. Hier zijn zoveel variaties op te bedenken. Dit keer koos ik voor een vegetarische variant: met broccoli en champignons. Het is een heerlijk vegetarisch rijstgerecht. Heb je een verstokte vleeseter in je gezin: roerbak er dan nog wat kipblokjes bij.

Ingrediënten (4-5 personen)

  • 350 gram basmati rijst
  • 2 stronkjes broccoli
  • flinke scheut olijfolie
  • 2 grote uien
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 tl kardemompoeder
  • 6 kruidnagels
  • 8 peperkorrels
  • 1 kaneelstokje
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1 liter kokend water
  • 2 groentenbouillonblokjes
  • 50 gram cashewnoten
  • evt. 1/4 tl chilipoeder

Bereiding

  • Snijd de broccoli in roosjes en spoel deze af met water
  • Snijd de uien in stukjes en de champignons in schijfjes
  • Hak de knoflook fijn
  • Doe in een royale braadpan een flinke scheut olijfolie
  • Voeg hieraan de broccoli en de uien toe
  • Roerbak dit ca. 3 minuten
  • Voeg de champignons, rijst en de specerijen toe
  • Schep dit lekker door elkaar totdat de rijstkorrels goed gemengd zijn
  • Kruimel de 2 bouillonblokjes erdoor
  • Giet het heetgekookte water erover
  • Draai het vuur laag en kook de pilav in een afgesloten pan gaar in ca. 15 minuten

  • Hak de cashewnoten een beetje fijn en voeg deze een paar minuten voor het einde toe.
  • Laat nog een paar minuten doorgaren en serveer in een leuke schaal.

 

Eet smakelijk!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *