Runderreepjes met champignonroomsaus

Een lekker recept voor met een groepje eters blijft toch altijd de reepjes in eigengemaakte champignonroomsaus. Echt iedereen lust het en je kunt de saus al helemaal van tevoren bereiden. Tip van mijn groenteboer: neem voor champignonroomsaus altijd de witte champignon en nooit de kastanjechampignon omdat de saus daar dof van wordt. Dit recept is voor 4 personen, maar als de groep groter is, maak je gewoon dubbele hoeveelheid.

Duur: bereiding saus (15 minuten), bakken vlees (10 minuten)

 

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 600 gram runderreepjes (baklap, bieflap, biefstuk)
  • olijfolie
  • 2x 25 gram roomboter
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 sjalotjes
  • 1 prei
  • 400 gram witte champignons
  • 2 afgestreken lepels bloem
  • 200 ml runderbouillon (van een half blokje)
  • kruiden: 1 eetlepel cajun en 1 eetlepel braad, grill en BBQ
  • zout en peper
  • 2 eetlepels verse peterselie of bieslook (net wat je in huis hebt)
  • 250 ml slagroom

Bereiding

Saus

  • Snijd de ui in stukjes en de prei in dunne ringen
  • Hak de knoflook fijn
  • Voeg de gesneden groenten in een grote wok met olie en roerbak lekker door elkaar in ca 3 minuten
  • Maak intussen de champignons schoon, snijd het uiteinde van het steeltje eraf en veeg de champignons schoon met een borsteltje of een droog keukenpapiertje
  • Snijd de champignons in schijfjes
  • Voeg de helft van de roomboter toe en ook de schijfjes champignons
  • Roerbak ook de kruiden erdoor en blijf af en toe roeren
  • Na ca. 10 minuten zijn de champignons gaar
  • Maak intussen van kokend water (200 ml) en een half runderbouillonblokje) de bouillon
  • Prik even of de champignons gaar zijn
  • Giet dan de bouillon bij het mengsel en roer de bloem erdoor
  • Giet vervolgens ook de slagroom bij het mengsel
  • Laat nog 5 minuten doorgaren en voeg de gesneden peterselie of bieslook toe

Runderreepjes

  • Snijd de baklappen in niet de dunne reepjes (ca. 2 cm)
  • Verhit een koekenpan met olijf olie (daarmee kun je het vlees sneller dichtschroeien)
  • Voeg de reepjes toe en strooi er wat zout en peper over
  • Bak de reepjes al roerbakkend gaar in ca. 4 minuten zodat ze nog een beetje rosé zijn.
  • Voeg de andere helft van de boter toe
  • Giet de champignonroomsaus over de reepjes en laat nog een paar minuten staan

Lekker met witte rijst en een groene salade of broccoli  Tip: de saus is ook erg smakelijk door een pasta.

Heerlijk gerecht, goed te combineren met rijst en voor de extra vitamineboost nog wat broccoli!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 gedachten over “Runderreepjes met champignonroomsaus”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *