Bami goreng (zonder zakje)

Vaak maak ik recepten met rijst. Toch blijft de bami goreng (gebakken bami) bij ons thuis favoriet. Deze versie is voor de vleeseters een feestje omdat er kip en ham doorzit. Toch kun je hem ook gemakkelijk vegetarisch maken door het vlees te vervangen door bijvoorbeeld kastanjechampignons en extra wortels. Garneer met een komkommertje, kroepoek of emping blado.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • flinke scheut olijfolie
  • 4 rode uien
  • 1 prei
  • 2 rode puntpaprika’s
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 pond kippoulet
  • 1 plak ham
  • 1 of 2 tl sambal oelek
  • 3 el ketjap manis
  • 6 eieren
  • 2 el kipkruiden Verstegen
  • 1 el cajunkruiden
  • scheutje vissaus
  • scheutje chilisaus
  • 1/2 tl kerrie- en 1/2 tl paprikapoeder
  • 4-5 mienestjes (rijstmie, 5 mm)

Vegetarische variant: vervang het vlees door kastanjechampignons en worteltjes

Bereiding (ca. 50 minuten)

  • Giet een scheut olijfolie in een wok en zet dit op het vuur
  • Snijd de uien in stukjes en de prei in ringen
  • Doe dit in de wok en roer door elkaar
  • Hak de knoflook fijn en roerbak deze mee tot de groenten glazig zijn
  • Snijd de kip en de ham in blokjes
  • Voeg dit toe aan het mengsel in de wok
  • Voeg ook de kruiden en de sambal toe (als je van pittig houdt neem je 2 tl sambal, anders 1 tl)
  • Voeg de ketjap toe

  • Na ca. 10 minuten is de kip rondom gesmoord en voeg je nog wat vissaus toe
  • Breek 6 eieren in een schaal en kluts deze tot een omeletmengsel
  • Verwarm olijf olie in een andere pan en giet het omeletmengsel erbij
  • Strooi de kerrie- en paprikapoeder over het ei

  • Bak eerst de ene kant droog
  • Snijd vervolgens de omelet in 4 stukken en draai deze om
  • Bak de andere kant ook droog
  • Haal 2 kwarten uit de pan en snijd hier reepjes van
  • Doe dit ook met de andere 2 kwarten

  • Voeg dit bij de boemboe in de wok
  • Roerbak nog lekker door
  • Breng in een andere pan water aan de kook
  • Bereid hierin de mie volgens de aanwijzing op de verpakking
  • Giet deze af met koud water in een vergiet
  • Snijd de mie slierten in iets kortere stukken (eet gemakkelijker!)
  • Voeg deze toe aan de wok en laat het in ca. 5 minuten door en door warm worden
  • Serveer met komkommer, pindasaus, gebakken uitjes, kroepoek of emping

Eet smakelijk!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *