Glutenvrij

Het is de zomer van 2003. Op vakantie in Italië hoor ik telefonisch van mijn internist de uitslag van mijn darmbiopt: coeliakie. “Geen zorgen, geniet maar van je vakantie en ik zie je daarna.” Terug in Nederland stortte mijn wereld in. In 2003 is het nog best pionieren met glutenvrij. Na 3 weken alleen thuis of bij mijn moeder te hebben gegeten heeft mijn man een restaurant gevonden, waar de kok het helemaal geen probleem vond om glutenvrij te koken. Dank aan Erik Hermans van De Limonadefabriek uit Streefkerk. Hij heeft mij over de drempel getrokken om weer uit eten te gaan. En tot mijn verbazing mocht ik bijna alles van de kaart eten. Het werd me helder: zolang je vers kookt is het bijna altijd glutenvrij.

Inmiddels zijn we ruim 14 jaar verder en de glutenvrije wereld is zoveel groter geworden. Op internet ontstaan diverse fora die een beginnende coeliaak echt goed helpen. Ik ben ook meteen lid geworden van de Nederlandse Coeliakie Vereniging, al is het alleen maar om de recepten uit het magazine Glutenvrij.

Met mijn reislustige man en dochter trekken wij regelmatig de wereld over en we hebben glutenvrije ervaringen opgedaan van Amerika tot Japan en van Engeland tot Australië. In die tijd was ik nog niet zo actief op internet. Maar vanaf heden zal ik als Kookjeblij ook Tripadvisor blijven voorzien van tips.

Mijn gezin, maar ook familie en vrienden eten altijd glutenvrij mee en ik krijg steeds complimenten. Je proeft het namelijk niet. En dat is waar ik zoveel plezier van krijg!

Print Friendly, PDF & Email