Cassave-friet

Mijn groenteboer daagde me uit om een keer friet te maken van Cassave. Toen ik die lange lelijke wortel zag had ik daar niet zoveel vertrouwen in.  De Cassave (wortelknol) komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is door handelsreizigers in de 17e eeuw verspreid naar Afrika en Azië.  Eet de cassave nooit rauw: ze bevatten giftige stoffen die verdwijnen bij verhitting.  De smaak van de frietjes is echt apart: het lijkt op de bite van gewone aardappelfriet maar ze zijn wat luchtiger en hebben een lichtzoete smaak. Echt een keertje proberen en erg leuk bij een speciaal diner zoals met Kerst!

Ingrediënten

  • 1 Cassave
  • beetje zout en peper
  • olijfolie voor in een pan of in de frituurpan

Bereiding 

  • Schil de Cassave met een dunschiller en schil echt alles weg
  • Snijd hem vervolgens in stukken van ca. 5 cm
  • Snijd die stukken weer in reepjes
  • Kook de Cassave stukjes in ruim water in ca. 12 minuten gaar
  • Giet het af en kiep de pan leeg op een groot bord met keukenrol (dan kan het goed uitlekken en afkoelen
  • Leg er nog wat keukenrol bovenop en dep de bovenste stukjes ook droog
  • Als de stukjes droog en afgekoeld zijn kun je ze:
  • Of: frituren in je friteuse op ca. 190 graden
  • Of: in een pan met dikke bodem en olijfolie frituren
  • Dit duurt ca. 7 minuten, maak de porties niet te groot
  • Ze zijn goed als ze goudgeel van kleur zijn
  • Blijf er echt bij staan want voor je het weet gaat het te hard
  • Tussentijds houd je de portie warm in de oven
  • Tip: je kunt het schillen t/m het drogen ook al een dag van tevoren doen en de stukje bewaren in een afgelosten bak in de koelkast!
  • Strooi was zout en peper naar smaak over de frieten

Serveer het op een leuke schaal en combineer met een lekkere (vega)burger en een salade. 

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *