Voorjaarsrisotto

Met een gevoelstemperatuur van rond de -10 graden heb ik het niet goed gepland, maar ik had weer zo’n trek in deze risotto: voorjaarsrisotto. Met lekkere verse groenten maak je een heerlijke vegetarische risotto. Wist je dat risotto extra romig wordt, doordat je steeds de bouillon erdoor roert? Door het roeren door de rijstkorrels komen er zetmelen vrij die de risotto extra romig maken.

Ik heb het basisrecept uit mijn favoriete Italiaanse kookboek De Zilveren Lepel wat bewerkt.

Duur: 40 minuten

Ingredi├źnten (voor 4 personen)

  • 1 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook, licht geplet
  • 5 kastanjechampignons
  • 1/2 courgette
  • 4 sjalotjes
  • 1 rode paprika of 2 oranje snoeppaprika
  • 1 prei (alleen het wit)
  • 1 tl cajunkruiden
  • 1 tl Braad, Grill en BBQ kruiden

Voor de risotto

  • 1 el olijfolie
  • 1 sjalotje
  • 250 gram risottorijst
  • 1,5 liter groentenbouillon (3 blokjes)
  • 40 gram romboter
  • 3-4 el geraspte parmezaanse kaas

Bereiding

  • Maak de groenten schoon en snijd ze in fijne stukjes, de champignons in plakjes en de prei in dunne ringen
  • Doe wat olijfolie in een royale pan en roerbak de knoflook een minuutje mee
  • Verwijder dan de knoflook en gooi het weg
  • Voeg de champignons toe en roerbak deze in ca. 5-6 minuten gaar
  • Voeg dan de stukjes sjalot, paprika en prei toe en roerbak in ca. 10 minuten gaar en schep steeds om
  • Strooi de kruiden (1 tl cajun en 1 tl Braad, Grill en BBQ) erover en roerbak mee
  • Neem dan de pan van het vuur en laat even afkoelen
  • Doe in een andere pan wat olijf olie
  • Roerbak het sjalotje erdoor in max. 2 minuten
  • Doe de rijst erbij en roerbak even door
  • Kook intussen 1,5 liter water en meng deze met 3 bouillonblokjes
  • Voeg steeds 2 soeplepels aan bouillon toe aan de pan met risotto en roer door
  • Zodra de bouillon is opgenomen in de rijst doe je weer 2 soeplepels erin
  • Goed doorroeren en dit herhaal je totdat de bouillon voor de helft op is
  • Doe dan de afgekoelde groenten erbij en roer door
  • Ga dan weer door met de 2 soeplepels bouillon en weer wachten tot het is opgenomen
  • Herhaal dit totdat de bouillon helemaal op is
  • Haal dan de pan van het vuur en voeg de romboter toe met de parmezaanse kaas.
  • Laat nog een paar minuten staat en serveer de risotto met bijvoorbeeld Romanesco bloemkooltjes of een groen salade

Eet smakelijk!

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *