In Mexico en de westkust van de Verenigde Staten hebben we vaak chili gegeten en dan proef je het verschil tussen een kant en klaar zakje en de andere met verse groenten en kruiden. Zelf chili maken is echt niet moeilijk. Natuurlijk zijn er zakjes verkrijgbaar, maar er gaat niets boven dit recept. In Mexico leerden we dat het behalve met de nachos ook lekker is met gewoon witte rijst.
Duur: ca. 35 minuten
Ingrediënten (voor 6 personen)
- 750 gram rundergehakt
- olijfolie
- 1 pot chilibonen of kidneybonen
- 1 pot tomatenblokjes
- 4 tomaten
- 2 prei
- 3 uien
- 5 teentjes knoflook
- 1 gele paprika
- 5 champignons
- 2 eetlepels Mexicaanse bonenmix (Euroma – AH)
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder (La Chinata – AH) of gewone paprikapoeder
- 1/2 theelepel komijn
- 1 theelepel cayennepeper of chilipeper
- 1 theelepel oregano
- scheutje chilisaus
- 3 kopjes rijst
Bereiding
- Snijd de ui en paprika in stukjes, de prei in ringetjes en hak de knoflook fijn
- Doe de groenten in een grote wok met olijfolie en roerbak door elkaar
- Snijd ook de champignons in schijfjes en voeg deze toe
- Als de groenten glazig zijn, voeg je de gehakt toe
- Strooi de kruiden over het gehakt en bak al roerend het gehakt rul
- Ontvel de tomaten (tip: snijd de onderkant kruislings in, zet op in een pan met water en als het water kookt, na ca 30 seconden eruit halen met schuimspaan en in een schaal met koud water doen. Het vel van de tomaat laat vanzelf los)
- Kook intussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking
- Als het gehakt rul en bruin is voeg je de in stukjes gesneden tomaat toe
- Voeg de inhoud van de blikjes chilibonen en tomatenblokjes toe en roer lekker door
- Voeg nog een 1/2 blikje extra water toe
- Voeg naar smaak een scheut chilisaus toe
- Laat nog ca. 10 minuten doorgaren
- Serveer met witte rijst, nachos en een groene salade
Eet smakelijk!