Babi Ketjap is zo’n gerecht dat je echt snel maakt, zelfs zonder een zakje. Het is een recept dat ik jaren geleden al heb gemaakt en vandaag ineens weer tevoorschijn kwam in een oud kookschrift. Reden temeer om het weer eens te maken. Je kunt het uiteraard ook met kip maken, maar dan heb je wel een andere bite.
Duur: voorbereiden (15 min), bakken (25 minuten)
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 6 ons nassivlees (of hamlappen in kleine stukjes gesneden)
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 prei
- 4 teentjes knoflook
- 6 eetlepels ketjap
- 2 eetlepels rode wijnazijn (of natuurazijn)
- 4 theelepels kristalsuiker
- 2 eetlepels water
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 2 eetlepels Braad, Grill en BBQ kruiden Verstegen
- 1 eetlepel Cajunkruiden
- 1 paprika (geel of rood)
- 2 sjalotjes
- 1 rode peper
Bereiding
- Tip: maak van tevoren de marinade voor het vlees zodat het ca, 1,5 uur kan intrekken. Eventueel kun je het de avond van tevoren maken, koelzetten en de volgende avond afbakken
- Neem een grote kom en doe daar de olijfolie, ketjap, azijn, suiker en water door
- Roer ook de kruiden: kerrie, gember, Braad, Grill en BBQ en Cajun door de marinade
- Snijd de prei in dunnen ringen en hak de knoflook fijn, roer deze ook door de marinade
- Meng met een grote lepel de stukjes vlees door de marinade en laat minstens een uur intrekken.
- Doe een scheutje olijfolie in een wok
- Snijd in tussen de paprika, peper en sjalotjes in kleine stukjes
- Zet de wok op het vuur en roerbak de paprika, peper en sjalotjes glazig (ca. 5 minuten)
- Voeg vervolgens het marinademengsel met het vlees toe en roerbak gaar in ca. 15 minuten
- Voeg naar smaak nog extra peper toe
- Kook intussen de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking
Serveer lekker met boontjes, komkommer of een groene salade. Ook lekker met cassave kroepoek.
Smullen maar!