Regenboogrijst met mango

Deze smakelijke regenboogrijst dankt zijn naam aan de regenboogwortels die er ook in gaan. Al moet ik zeggen dat je de fraaie paars-oranje kleur na het koken niet meer zo goed terug ziet! De wortels zijn wel heel gezond. De paarse (met oranje binnenkant) bevatten veel anthocyanen die heel goed zijn voor hart en bloedvaten en preventief werken tegen kanker. De oranje binnenkant zorgt ook nog eens voor bèta caroteen dat door ons lichaam wordt omgezet in vitamine A. De witte wortel heeft een lekkere bite en zorgt voor een goede spijsvertering.

Hier nog opvallend van kleur

De witte wortel kan ervoor zorgen dat de smaak ietwat wrang wordt, daarom heb ik aan het eind nog wat room toegevoegd. Geniet van dit makkelijke, glutenvrije én vegetarische gerecht!

Duur: 35 minuten.

Ingrediënten (4 personen)

  • 2 sjalotten
  • 1 prei
  • 3 teentjes knoflook
  • scheutje olijfolie
  • 75 gram cashewnoten
  • 4 regenboogwortels (als je die niet in huis hebt, is het ook lekker met gewone wortels)
  • 1 mango
  • 2,5 kopje basmatirijst
  • 850 ml kokend water
  • scheutje chilisaus
  • kruiden: 1/2 eetlepel cajun, 1/2 eetlepel paprika, 1 eetlepel piri piri (of sweet chili vlokken)
  • 100 ml slagroom

Bereiding

  • Hak de sjalotjes en knoflook fijn
  • Snijd de prei in ringetjes
  • Roerbak sjalotjes, prei en knoflook in olijfolie glazig
  • Schil of schrap de wortels en snijd deze in kleine rondjes
  • Voeg deze toe aan het sjalotjesmengsel en roerbak ca. 5 minuten mee
  • Hak de cashewnoten wat fijner en voeg ook toe in de pan
  • Schil intussen de mango en snijd in kleine stukjes
  • Voeg de rijst toe en roerbak 2 minuten door
  • Roer de kruiden door de droge rijst
  • Voeg het pas gekookte water toe en laat ca. 18 minuten doorkoken met het deksel op de pan
  • Tip: knijp de mango uit boven de pan en laat nog wat sap in de pan lopen. Dit maakt het extra zoet
  • Roer regelmatig door, als de rijst al eerder droog is, voeg nog 100 ml water toe
  • Kijk na ca. 18 minuten of de rijst gaar is
  • Voeg nog de slagroom toe en roer erdoor

Een hele smakelijke rijst, gezond en nog lekker ook! Lekker te combineren met boontjes of een salade, en voor de vleeseters: wat minder rijst met nog wat varkenshaasblokjes.

Eet smakelijk!

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *