Op donderdagavond begint mijn weekend en heb ik altijd zin weer wat nieuws te proberen. Ik vond nog een paar bosuitjes en nog een paar van mijn favoriete Coeur de boeuf tomaten. In de koelkast nog een half bakje champignons en een nieuw recept is geboren: tomatenrijst. Simpele naam omdat het ook echt simpel te maken is.
Duur: 30 minuten
Ingrediënten (3-4 personen)
- 3 tomaten (Coeur de boeuf is erg lekker, maar gewone tomaten kunnen ook)
- 4 bosuitjes
- 1 of 2 sjalotjes
- 1/2 bakje champignons
- 2 kopjes basmatirijst
- 5oo ml net gekookt water
- 1 groentenbouilontablet
- kruiden: 1 theelepel piri piri, 1 theelepel cajun, 1 theelepel marrakech mix
- beetje olijfolie
- theelepel agavesiroop of een andere zoetstof
- scheutje chilisaus
Bereiding
- Snijd de sjalotjes fijn en fruit ze in de olijfolie glazig
- Snijd de tomaten in kleine blokjes en voeg ze toe aan de sjalotjes
- Laat een paar minuten zacht pruttelen
- Snijd de champignons in schijfjes en doe ze ook in de pan
- Strooi de kruiden erover en roer goed door
- Laat dit ook 5 minuten doorpruttelen
- Voeg de rijst toe en kook 2 minuten door, roer regelmatig
- Voeg het bouillonblokje verkruimeld toe
- Schenk 500 ml pas gekookt water door de rijst
- Plaats een deksel op de pan en laat nog 12 minuten zacht doorkoken
- Maak het af met een beetje agavesiroop en/of chilisaus naar smaak
- Voeg een paar minuten voor het eind ook de gesneden ringetjes bosui toe.
- Proef na 12 minuten of rijst zacht is, laat anders nog 2 minuten extra doorgaren.
Deze rijst is echt fijn van smaak, veggie en nog eens heel gezond ook. Combineer het met een lekkere salade en voor de liefhebbers van vlees met bijvoorbeeld een lekkere runderschnitzel.
Smullen maar!