Kersthoofdgerecht Biefstuk van de haas met champignons en beenham

Een echte klassieker en altijd gegarandeerd succes: de biefstuk van de haas. Het is een heerlijk mals stuk rundvlees waar je weinig aan hoeft toe te voegen. Door het bakken ontstaat een smaakvolle jus waar geen enkele saus tegenop kan. Voor Kerst of een andere speciale gelegenheid maak ik er ook wel eens een mengsel van sjalotjes, champignons en beenham bij. Natuurlijk gebakken in de roomboter. Wat een feestje!

Ingrediënten (3 personen)

Voor de biefstuk

  • 150 gr. biefstuk van de haas, ook wel ossenhaas genoemd (per persoon)
  • 100 gr. roomboter
  • cajunkruiden
  • zout
  • braad-, grill- en bbq-kruiden

Voor de mix van champignons

  • 3 sjalotjes
  • 5 witte champignons
  • 1/2 plak beenham
  • 50 gram roomboter
  • peper en zout

Bereiding

  • Begin met de mix, je kunt het goed van tevoren maken en later evt opwarmen. Handig als je een etentje hebt met gasten!
  • Snijd de sjalotjes in fijne stukjes en de champignons in dunne schijfjes
  • Snijd een halve plak beenham in dunne blokjes
  • Smelt 100 gram roomboter
  • Voeg eerst de sjalotjes en beenham toe en roerbak ca. 3 minuten op middelhoog vuur
  • Voeg daarna de champignons toe, roerbak deze 5 minuten op middelhoog vuur en laat daarna nog 5 minuten doorgaren
  • Voeg naar smaak zout en peper toe
  • Laat de ossenhaas voor het braden altijd een half uurtje op kamertemperatuur komen
  • Smelt de roomboter in een pan met dikke bodem
  • Kruid de ossenhaas met zout, cajunkruiden en braad, grill & bbq kruiden
Van zowel, zout, cajunkruiden als BBQ-kruiden een dun laagje erover heen strooien aan beide kanten.
  • Braad de biefstuk in de hete boter in ca. 2 minuten gaar aan de eerste kant. Draai de biefstuk in deze 2 minuten steeds rond met een lange vork.
  • Draai de biefstuk om en braad het weer steeds draaiend in de pan gedurende 2 minuten. Zorg dat er geen sap uit het vlees loopt
  • Haal de biefstuk voorzichtig uit de pan en leg het op een verwarmd bord.
  • Dek de biefstuk toe met een velletje bakpapier en daarover aluminiumfolie en laat nog een paar minuten doorgaren.
  • Warm intussen de mix van champignons en beenham op.
  • Serveer de biefstuk op een mooi bord en lepel de mix voorzichtig over de biefstuk
  • Combineer met een lekkere aardappelschotel of gebakken aardappeltjes
  • Eet smakelijk!
Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *