Rode bietjes maak ik niet zo vaak. Als kind kende ik ze alleen als kroten en die lustte ik echt niet. In een vakantie logeerde ik als 8-jarige een keer bij mijn tante.Tot mijn grote schrik zaten er kroten in de pan. Tante zag mijn gezicht en haalde het deksel van de andere pan. “Kijk,” zei ze, “dit zijn rode bietjes, die lust je wel”. En wat heb ik gesmuld. Mijn tante is al behoorlijk op leeftijd maar herinnert me hier nog regelmatig aan!
In ons gezin is vrijdag meestal ‘visdag’. Ik varieer van allerlei soorten witvis tot en met schol en zalm. Dit keer heb ik de zalm gebakken en daarbij dus de rode bietjes met puree geserveerd. Echt verrassend lekker! Het zoet van de bietjes kleurt echt heel goed met de smaak van de zalm. Ook met de vitamines zit het wel snor: bietjes bevatten veel vitamine C en ijzer.
Ingrediënten (2 personen)
Bietjes
- 3 ons rode bietjes (schoongemaakt en grof geraspt)
- 2 sjalotjes
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl peper
- 75 ml water
- 1 el maizena
Puree
- 800 gram aardappels
- 2 el mosterd
- 4 el olijfolie
- 150 ml melk
- 40 mg boter
- 2 el chilisaus
- 2 bosuitjes
- peper en zout naar smaak
Zalm
- 2 zalmfilets (ca 150 gram)
- 2-3 eetlepels viskruiden (ik gebruik Smedes)
- 1/2 theelepel Piri Piri kruiden
- scheut olijfolie
- 100 gram roomboter
- halve limoen
Bereiding (ca. 45 minuten)
Puree
- Schil de aardappelen en snijd ze in stukken van ca. 3cm
- Spoel ze af en kook ze in niet teveel water gaar in ca. 20 minuten
- Maak de bosuitjes schoon en snijd in ringetjes
- Giet de aardappels af en laat een paar minuten stomen
- Stamp de aardappelen en voeg de olijfolie, melk, boter en mosterd toe
- Prak dit goed door elkaar en voeg nog wat chilisaus en zout/peper naar smaak toe.
- Prak ook de bosuitjes erdoor en dek de pan af met een deksel
- Houd warm op een warmhoudplaatje
Als de aardappelen koken, kun je de rode bietjes bereiden
Rode bietjes
- Maak de sjalotjes schoon en snijd in kleine stukjes
- Fruit ze met een klontje roomboter glazig in ca. 3 minuten op gemiddeld vuur
- Doe daarna de kant en klare rode bietjes erbij. Als je echt veel tijd hebt, kun je ze ook zelf koken in ca. 30 minuten en daarna schaven.
- Roer de sjalotjes door de reepjes rode biet met het vuur laag
- Voeg de kaneel en de peper toe
- Meng het water met de maizena tot een papje en roer dit door de bietjes
- Het vocht uit de bietjes zal nu inbinden
- Houd de bietjes warm en begin met de zalm
Zalm
- Dep de zalmfilet een beetje droog met keukenrol
- Bestrooi de vleeskant van de vis met viskruiden
- Strooi ook een beetje Piri Piri over de vis
- De huid laat je ongekruid
- Doe een flinke scheut olijfolie in de pan en zet de pan op hoog vuur
- Al de olie goed heet is kun je nog 100 gram roomboter toevoegen
- Als de roomboter gesmolten is, kun je zalm toevoegen
- Zet het vuur nu meteen half, de zalm mag niet te hard bakken
- Bak eerst de kant met de huid in ca. 3-4 minuten
- Na 3 minuten schrap je met een mes over de huid van de vis
- Als het gaar is, hoor je een licht krassend geluid
- Draai de zalm voorzichtig om en bak de andere kant ook in ca. 3 minuten gaar
- Verdeel nog een paar klontjes roomboter tussen de zalmfilets in de pan en laat nog 1-2 minuten zachtjes smelten
- Druppel het sap van een halve limoen over de bovenkant van de zalm
Serveer zalm, bietjes en puree op een leuk bord en je hebt een heerlijk maaltje!