Nog zo’n heerlijk hoofdgerecht dat ook straalt op je kersttafel: deze heerlijke boeuf van ouderwets draadjesvlees met rode wijn. Ooit was het een boerengerecht uit Frankrijk, maar in de vorige eeuw behoorde het ineens tot de haute cuisine. Ik laat het vlees bij mijn slager in wat grovere stukken snijden. Dan valt het op je bord echt uit elkaar. Lekker met een feestelijke aardappelpuree!
Ingrediënten
- 100 gram roomboter
- scheut olijfolie
- 1 kg draadjesvlees (rund) in grove stukken
- 8-10 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 bakje kastanjechampignons
- 1 courgette
- 2 plakken bacon van 1/2 cm
- klein blikje tomatenpuree
- bos wortels
- zout en peper naar smaak
- 1/2 tl korianderpoeder
- 1 el cajunkruiden
- 175 ml rode wijn
- 250 ml kokend water
- 1 runderbouillonblokje
- 1/2 bosje peterselie
Bereiding
- Snijd het vlees in grovere stukken van ca. 4- 5 cm
- Smelt de boter en de olie in een gietijzeren pan of andere pan met dikke bodem en wacht tot de bubbeltjes weg zijn.
- Voeg het vlees toe aan de gesmolten boter en braad rondom bruin in ca. 10 minuten op hoog vuur
- Snijd intussen de sjalotjes in stukjes en voeg deze toe als het vlees al gebruind is
- Roerbak de sjalotjes ook nog 10 minuten mee op gemiddeld vuur
- Snijd intussen de champignons in schijfjes
- Snij de courgette in blokjes
- Snijd de bacon in blokjes
- Schrap de wortels of borstel ze goed af en snijd deze ook in blokjes
- Giet de rode wijn en het net gekookt water erbij
- Voeg de groenten toe aan het vleesmengsel.
- Roer goed door het vlees en voeg ook de baconblokjes toe
- Voeg evt nog wat extra water toe zodat het vleesmengsel goed onder de bouillon staat
- Laat dit ruim 3 uur trekken
- Roer af en toe lekker door en voeg zo nodig nog wat water toe
- De boeuf is klaar als het vlees uit elkaar valt
Serveer met een lekkere aardappelpuree!
Eet smakelijk!