Aspergetijd!

Eindelijk is het er weer: het witte goud, ook wel asperges genoemd! Dit weekend weer zo genoten van deze verrukkelijke groente. Wist je dat de asperge boordevol vitaminen en mineralen zit? In de kop zit heel veel vitamine B, maar ook het andere deel is overvol met vitamine C, K en E. Asperges zijn gewoon goed voor je hele lijf en bevatten nauwelijks calorieën. Al in de oudheid werd asperges omschreven als geneeskrachtig. Tegenwoordig vinden we ze gewoon lekker.

Ik maak ze met een hele traditionele maar o zo lekkere roomsaus met beenham.

 

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 asperges per persoon = 16 asperges (kleine eters hebben genoeg aan 3 per persoon)
  • 30 gram roomboter
  • 35 gram bloem
  • 1/2 liter melk
  • 1 tl peper
  • nootmuskaat
  • 1 dl room
  • 200 gram beenham

Bereiding

  • Begin eerst met de saus
  • Weeg roomboter af en laat deze smelten in een pan met dikke bodem
  • Haal de pan van het vuur
  • Weeg de bloem af en roer deze snel door de gesmolten boter met een garde
  • Zet de pan terug op het vuur en zet deze hoger

  • Roer in kleine hoeveelheden de melk erdoor en blijf goed roeren
  • Breng de melk vervolgens aan de kook en blijf roeren
  • Voeg de room toe en roer deze door
  • Snijd intussen de beenham in kleine dobbelsteentjes
  • Voeg tot slot de kruiden en de ham toe en roer deze erdoor.
  • Haal de saus van het gas en laat deze nog lekker doorgaren

  • Schil de asperges met een dunschiller en zorg dat de ‘haren’ eraf zijn
  • Snijd ook 3 cm van de achterkant van de asperges eraf
  • Vul een aspergepan of een andere grote pan met koud water
  • Leg de asperges erin en breng deze aan de kook
  • Als ze koken, zet je de kookwekker op 7 minuten
  • Na 7 minuten haal je de pan van het vuur en laat het deksel erop
  • Laat de asperges nog 5 minuten doorgaren.
  • Verwarm een grote schaal voor met warm water en laat deze voorwarmen in die 5 minuten
  • Giet de schaal leeg en droog deze af
  • Haal de asperges met een tang uit de pan en schud deze voorzichtig uit
  • Rangschik ze een voor een in de schaal
  • Giet de roomsaus erover en serveer met een takje peterselie
  • Lekker met gebakken krieltjes en een stukje kipfilet of vis (zalm of kabeljauw)
  • Heb je nog saus over: doe het in de vriezer en bewaar het voor een volgende keer.

 

Smullen maar!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *