Meestal bak ik vis lekker in de roomboter. Toch is dit recept van kabeljauw uit de oven ook een echte aanrader. Als je eters krijgt kun je het goed van tevoren klaar maken. Zet de ovenschaal dan wel tijdelijk in de koelkast. Koop de vis het liefst vers bij de visboer. Verse kabeljauw mag niet sterk ruiken. Is dit wel het geval dan is het geen vers product! Juist verse kabeljauw is zo gezond, werkt ontstekingsremmend en vermindert ook de ontwikkeling van dementie.
Duur: voorbereiden (10 minuten), oven (20 minuten)
Ingrediënten (3-4 personen)
- 3-4 kabeljauwfilets (ca 150 gram per stuk)
- viskruiden (Smedes) of als je die niet hebt peper, zout en wat paprikapoeder
- per kabeljauwfilet 4 plakjes katenspek
- 2 bosuitjes
- 2 sjalotjes
- 3 teentjes knoflook
- 6 cherry tomaatjes
- takje tijm
- olijfolie
Bereiding
- Doe een flinke scheut olijfolie in de ovenschaal
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Hak de knoflook fijn en snijd de sjalotjes en bosui in kleine stukjes
- Voeg de sjalotjes en knoflook toe aan de olie en roer even door
- Strooi over beide kanten van de filet wat viskruiden (of peper, zout en een beetje paprikapoeder)
- Leg op een plat bord 4 plakjes katenspek
- Leg de kabeljauw in het midden en vouw eerst het spek dat aan de onderkant uitsteekt over de kabeljauw
- Vervolgens doe je dit ook aan de bovenkant. Doe dit ook met de andere filets
- Leg de kabeljauwpakketjes naast elkaar in de ovenschaal
- Spoel de tomaatjes af en verdeel deze naast en over de kabeljauwpakketjes
- Verdeel de bosui ook over de ovenschaal
- Leg tot slot nog een takje tijm boven op
- Zet de ovenschaal in de oven en bak de vis gaar in ca. 20 minuten. Controleer na 20 minuten even of de kabeljauw uit elkaar valt en gaar is
- Serveer de ovenschotel met gebakken krieltjes en worteltjes.
Smullen maar!