Zonnige zalm

Bak een stukje zalm eens op deze manier en je haalt de zomer in huis! Zalm bakken is echt niet moeilijk. Grootste valkuil is dat je de zalm te hard bakt, waardoor aan de zijkant witte druppeltjes (eiwitten) uit de zalm lopen. Daarmee verliest de zalm niet alleen smaak maar wordt hij ook minder mals. Let daar dus op met bakken.

 

Zachtjes aanbakken in een pan met dikke bodem

Zalm behoort tot de vette vissoorten en heeft zoveel goede eigenschappen. Het is niet alleen goed voor je hart en bloedvaten, maar wist je dat vette vis (en dus ook zalm) helpt tegen dementie en depressie? Ik word zelf altijd blij van zo’n krokant gebakken stukje zalm met een paar druppeltjes limoen: de zomer op tafel!

Duur: 15 minuten

Ingrediënten

  • 2 zalmfilets (ca 150 gram)
  • 3 eetlepels viskruiden (ik gebruik Smedes)
  • 1 theelepel Piri Piri kruiden
  • scheut olijfolie
  • 100 gram roomboter
  • halve limoen
Licht bestrooien met kruiden

Bereiding

  • Dep de zalmfilet een beetje droog met keukenrol
  • Bestrooi de vleeskant van de vis met viskruiden
  • Strooi ook een theelepel Piri Piri over de vis
  • De huid laat je ongekruid
  • Doe een flinke scheut olijfolie in de pan en zet de pan op hoog vuur
  • Al de olie goed heet is kun je 3/4 van de roomboter toevoegen
  • Als de roomboter gesmolten is, kun je zalm toevoegen
  • Zet het vuur nu meteen half, de zalm mag niet te hard bakken
  • Bak eerst de kant met de huid in ca. 3-4 minuten
  • Na 3 minuten schrap je met een mes over de huid van de vis
  • Als het gaar is, hoor je een licht krassend geluid
  • Draai de zalm voorzichtig om en bak de andere kant ook in ca. 3-4 minuten gaar
  • Verdeel de resterende roomboter tussen de zalmfilets in de pan en laat nog 1-2 minuten zachtjes smelten
  • Druppel het sap van een halve limoen over de bovenkant van de zalm
  • Serveer de zalm lekker met gebakken krieltjes, een salade of worteltjes

Eet smakelijk en krijg een zomers gevoel!

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *