Verrassend lekker: gebakken rijst met spruitjes

Een weekje geleden kreeg ik via FB het verzoek om een nieuw recept voor ….. spruitjes. Dat was een uitdaging want mijn gezin is niet zo dol op deze groene vitaminebommetjes. Van mijn groentenboer Guido van Os kreeg ik de tip om paarse spruitjes te nemen: een stuk zoeter en milder dan hun groene broertjes. Zowel de groene als paarse spruitjes zijn een echte wintergroente en bevatten veel vitamine A, B, en C. Verder veel mineralen zoals ijzer en magnesium. Met de paarse spruitjes krijg je ook nog eens veel anti-oxidanten binnen die je lijf tegen van alles beschermen. In dit recept heb ik de spruitjes verwerkt in de gebakken rijst. Door het roerbakken wordt de paarse kleur wat fletser maar dit verandert niets aan de smaak: nog steeds een verrassende combi. Ik maakte de gebakken rijst met stukjes bacon, maar je kunt hem heel eenvoudig veggie maken door deze te vervangen door gebakken (gerookte) tempé.

Duur: 1 uur

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 pond paarse spruiten (groene kunnen uiteraard ook, maar die zijn bitterder)
  • 6 kastanjechampignons
  • 4 oesterzwammen (of neem gewone champignons)
  • 1 prei
  • 1 puntpaprika
  • 4 bosuitjes
  • 3 sjalotjes
  • 1 rode peper
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 eieren
  • 50 gram bacon/tempé
  • 50 gram geraspte pecorino
  • 1 el cajunkruiden
  • 1 el  Mix Indiase Garam Masala (Jumbo)
  • scheutje vissaus (ik gebruik die van AH)
  • scheutje chilisaus
  • 2 kopjes rijst
Een lekkere combinatie van deze kruiden: Cajun met de (nieuwe) kruidenmix van Indiase Garam Masala van Jumbo.

Bereiding

  • Verwijder de buitenste blaadjes van de spruiten
  • Spoel ze af en kook ze bijna gaar in 10-15 minuten
  • Zet water voor de rijst op en kook volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking
  • Na ca. 10 minuten giet je de rijst af en laat gaar stomen
  • Snijd intussen de peper, sjalotjes in kleine stukjes en hak de knoflook fijn
  • Snijd dunne reepjes van de bacon/gerookte tempé
  • Fruit deze groenten en de bacon/tempé alvast met wat olijfolie in een grote wok
  • Snijd intussen de paprika in kleine stukjes en de prei en bosuitjes in ringetjes
  • Voeg deze toe aan de wok en roerbak erdoor
  • Snijd de champignons in schijfjes en roerbak ze erdoor
  • Voeg de kruiden (Cajun en Garam Masala) toe en roer door de wok heen
  • Voeg de pecorinokaas toe aan de wok
  • Snijd de (bijna) gare spruiten door de helft en voeg ze toe aan de wok
  • Roerbak weer alles door elkaar
  • Kluts de eieren in een schaaltje
  • Doe wat olijfolie in een koekenpan en giet het eimengsel erin
  • Strooi wat cajunkruiden erover
  • Bak de omelet om en om gaar in ca. 3 minuten
  • Snijd de omelet in kleine reepjes en voeg toe aan de wok
  • Voeg wat vissaus en chilisaus naar smaak toe
  • Voeg de gestoomde rijst toe en roerbak door het groentenmengsel heen.

Serveer de rijst op een leuk bord en geef er wat komkommer en emping blado bij.

Eet smakelijk van deze verrassende gebakken rijst met …………  paarse spruitjes!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.