Op de voorlaatste dag van dit jaar ook nog een paar ouderwetse appelrondjes gemaakt! Mijn opa maakte ze vroeger altijd al. In gedachten zie ik hem nog staan met zijn pet scheef op zijn hoofd en dan alle kleinkinderen springend om hem heen. Hij genoot ervan! Het zijn appelflapjes zonder fratsen maar door zijn eenvoud zoooo lekker. Echt makkelijk om te maken en als je ze bakt in een steelpan met een dikke bodem valt het spetteren in je keuken ook mee !
Ingrediënten (voor 10 appelrondjes)
Duur: ca. 1 uur
- 150 gram bloem
- 5 gram bakpoeder
- 200 ml melk
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eetlepels kristalsuiker
- 1 theelepel kaneel
- 1/2 ei
- 2 goudrenet appels
- zonnebloemolie om in te bakken, ca 300 ml afhankelijk van de maat van je pan
Bereiding
- Meng in een mixkom de bloem, bakpoeder, melk, vanillesuiker, kristalsuiker en kaneel door elkaar met een garde en klop ook het ei erdoor
- Schil de appels en boor met een appelboor het klokhuis eruit
- Snijd de appel in 3 schijven en wentel ze door het bloemmengsel
- Doe zonnebloemolie in een steelpan en breng deze aan de kook
- Tip: controller of de olie heet genoeg is door er een korstje brood in te houden. Als het rond het korstje goed borrelt is de olie heet genoeg. Let ook op dat het niet te warm wordt, dus bak de appelbeignets op gematigd vuur
- Bak de appelbeignets per stuk of maximaal per 2 in een steelpan gedurende ca. 4 minuten
- Laat afkoelen op een schaal
- Bestrooi voor het serveren met poedersuiker!
Fijne jaarwisseling!