Hippe Stamppot Boerenkool

Al generaties lang is stamppot boerenkool een vast nummer in het winters kookboek. Sinds een paar jaar is het echter ook hip, cool en trendy om boerenkool te eten. Wist je dat boerenkool meer vitamine C bevat dan een zelfde hoeveelheid aan sinaasappel? Of dat er heel veel mineralen in voorkomen? Verder zit het overvol met anti-oxidanten en ontstekingsremmende stoffen die ons beschermen tegen kanker. In de Verenigde Staten maken ze er zelfs smoothies van, maar ik ben nog steeds fan van dit traditionele boerenkool recept.

Duur: 40 minuten

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1,2 kg aardappelen (vastkokend stampt makkelijker)
  • 1 slagersrookworst
  • 1 stronk boerenkool (van de groentenboer) of ca. 8 bladeren, of een zak voorgesneden
  • Scheutje boter
  • Scheutje melk
  • 1 theelepel kerrie, 2 theelepels cajunkruiden

Bereiding

  • Schil de aardappelen, spoel ze af en zet ze op in een pan zodat ze net onder water staan
  • Breng de aardappelen aan de kook in ca. 25 minuten, en prik dan of ze gaar zijn
  • Haal tussendoor de boerenkoolbladeren van de stronk
  • Rits  met de hand de krulletjes aan de zijkant van de bladeren, want die zijn het lekkerst
  • Spoel de boerenkool grondig een paar keer in koud water
  • Kook de boerenkool ‘ krulletjes’ in niet teveel water gaar.
  • Voeg voor het koken al de slagersrookworst toe, dan krijgt de kool een lekkere rooksmaak.
  • Kook de boerenkool gaar in ca. 25 minuten
  • Als de aardappelen gaar zijn kun je ze afgieten en laat nog even droogkoken
  • Stamp de aardappelen
  • Prak er met een vork een scheutje vloeibare boter door zodat de puree ontstaat.
  • Giet de boerenkool af en leg de worst apart
  • Voeg de gekookte boerenkool toe en prak deze door de puree
  • Voeg de kruiden toe en prak nog goed door
  • Voeg onder het prakken nog een scheutje melk toe, afhankelijk van hoe droog/vochtig de puree nog is
  • Laat op een laag vuur de stamppot nog wat opwarmen

Ik ben natuurlijk verwend met een verse stronk boerenkool uit de tuin van mijn vader. Maar de betere groentenboer heeft ook verse stronkjes liggen. Als je minder tijd hebt, kun je ook een kant-en-klaar zak kopen, maar vers is echt lekkerder.

Eet smakelijk van deze boerenkool vol vitamientjes!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.