Heerlijke winterstamppot rauwe andijvie

 

Brrrr, wat is het koud vandaag. Dan heb je echt zin in een winterse stamppot. Ik heb nog de luxe dat ik ingrediënten vers op de tuin kan halen bij mijn vader. Maar ook als je dat niet hebt, ga eens langs bij de groentenboer en haal zo’n volle krop andijvie. Wist je dat andijvie boordevol vitamines zit, waaronder vitamine K en A en foliumzuur? Het reinigt je bloed en geeft een boost aan je immuunsysteem! Dit recept maakt mijn moeder al heel lang. In plaats van met spek maakt zij het smaakvoller met rauwe ham. Echt heel lekker én gezond!

Met mijn papa de lekkerste wintergroenten uitzoeken!

Duur: 40 minuten

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 krop andijvie
  • 1,2 kg aardappels (vastkokend stampt lekkerder)
  • 2 ons rauwe ham
  • scheutje vloeibare boter
  • scheutje melk
  • kruiden: peper naar smaak en 2 theelepels cajunkruiden

Bereiding

  • Schil de aardappelen, spoel ze af en zet ze op in een pan zodat ze net onder water staan
  • Breng de aardappelen aan de kook in ca. 25 minuten, en prik dan of ze gaar zijn
  • Was intussen de andijvie
  • Tip: dompel de krop in een schone wasbak gevuld met water en herhaal dit een aantal malen
  • Snijd vervolgens ‘het kontje’ van de andijvie (ca. 5 cm)
  • Snijd de krop in 4-6 delen en snijd ze verder fijn in de keukenmachine of met de hand
  • Snijd de rauwe ham in smalle reepjes
  • Als de aardappelen gaar zijn kun je ze afgieten en laat nog even droogkoken
  • Stamp de aardappelen
  • Prak er met een vork een scheutje vloeibare boter door zodat de puree ontstaat.
  • Voeg de gesneden (rauwe) andijvie toe en prak deze door de puree
  • Voeg de kruiden toe en prak nog goed door
  • Voeg onder het prakken nog een scheutje melk toe, afhankelijk van hoe droog/vochtig de puree nog is
  • Prak tot slot nog de reepjes rauwe ham door de stamppot heen!
  • Laat op een laag vuur de stamppot nog wat opwarmen

Deze heerlijke gezonde stamppot is erg lekker met een balletje gehakt of een slavinkje. Als je een keer minder tijd hebt kun je natuurlijk ook een kant-en-klare zak met andijvie kopen. Smaakt ook, maar een verse krop is altijd lekkerder!

Smullen maar!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 gedachten over “Heerlijke winterstamppot rauwe andijvie”

    1. Leuk te horen Anneke! Houd de site maar in de gaten, want na al het comfortfood van december, kom ik in januari met nog meer verrassende lekkere en gezonde recepten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *