Dit is een recept dat jarenlang door de Mater familias van mijn familie werd gemaakt èn bewaakt. Inmiddels vervult mijn tante Nelly die rol en ze wilde het graag delen met Kook je blij. Heerlijk op zo’n koude winterse dag als vandaag.
Duur: ca.2 uur (exclusief weektijd, 8 uur)
Ingrediënten (voor 3 liter soep)
- 400 gram bruine bonen
- 2 runderbouillonblokjes
- 6 kruidnagels
- 3 laurierblaadjes
- 1 ui
- 500 gram varkenspoulet
- grote slagersrookworst
- selderij
- 1 prei
Bereiding
- Zet de avond van tevoren 400 gram bruine bonen in de week (in een pannetje onder water) met de twee bouillonblokjes, de kruidnagels en de laurierblaadjes
- De volgende dag: snijd de ui in een paar grote stukken
- Kook de bruine bonen in het weekwater gaar in ca. 1,5 uur
- Doe de varkenspoulet in een andere pan ca 1 uur en voeg ruim water toe totdat het onder staat. Neem hiervoor alvast een grote soeppan.
- Kook dit gaar in ca. 1 uur, proef na die tijd of de stukjes uit elkaar vallen.
- Zorg dat de slagersrookworst in dunne plakjes is gesneden
- Als de varkenspoulet gaar is, voeg de plakjes rookworst toe
- Doe het bruine bonenmengsel in een keukenmachine of gebruik een stevige staafmixer om de massa fijner te maken
- Voeg het bruine bonen mengsel toe aan de soeppan met varkenspoulet, inclusief het kookvocht
- Breng alles al roerend weer aan de kook
- Voeg een paar takjes gesneden selderij toe
- Snijd een prei in dunne reepjes en voeg deze ook toe
- Proef of de soep smakelijk genoeg is en voeg eventueel nog wat peper en zout toe
- Laat nog 5 minuten doorgaren.
Heerlijke maaltijdsoep. Koop een lekker Franse flûte bij de bakker of bak zelf een stokbroodje af en besmeer deze met kruidenboter. Erg lekkere combinatie, erg comfort food: gewoon lekker winters!
Eet smakelijk!