Als koud voorgerecht is deze carpaccio een absolute klassieker. Ooit werd de dressing bedacht door Giuseppe Cipriani in de jaren ‘50 voor een adelijke gast in Harry’s Bar in Venetië. Voor kleur en smaak heb ik hem aangevuld met rucola en andere ingrediënten! Hieronder vind je het recept, maar kijk ook snel het filmpje op Facebook https://www.facebook.com/kookjeblij/videos/1758799550810524/ en ontdek hoe gemakkelijk je je kunt evenaren met ieder willekeurig Italiaans restaurant!
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 75 gram dun gesneden ossenhaas per persoon (ga voor echt lekkere ossenhaas naar een goede slager)
- 2-3 eetlepels pijnboompitten
- 100 gram Italiaanse rauwe ham
- 1 zak rucola
- pot zongedroogde tomaatjes
- paar eetlepels verse parmezaanse kaas geraspt (of geschaafd)
Voor dressing:
- 2 eieren (alleen het eigeel)
- 200 ml zonnebloemolie
- 1 citroen (2 eetlepels en 1 theelepel)
- 1 eetlepel worcestersaus (verkrijgbaar bij bijv. de AH)
- 3 eetlepels melk
- zout en peper naar smaak
Bereiding Carpaccio
- Haal de carpaccio uit de vriezer (vaak krijg je de tip van de slager om deze thuis in te vriezen)
- Roerbak de pijnboompitten in een droge koekenpan in een paar minuten goudbruin en laat afkoelen
- Snijd de Italiaanse ham in reepjes en roerbak deze ook krokant in een ander pannetje
Bereiding Dressing
- Maak voor de dressing eerst de mayonaise
- Tip: je hebt 200 ml nodig, maar neem echt de moeite om deze even zelf te maken, zoveel lekkerder!
- Splits de 2 eieren en giet het eigeel in een kom. Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn
- Voeg wat zout en peper naar smaak toe en roer deze door met een kleine garde
- Meet 200 ml zonnebloemolie af in een maatbeker
- Roer eerst een paar druppels zonnebloemolie door het eigeel, steeds kloppend met de kleine garde, tot het gaat binden.
- Knijp dan een citroen uit. Neem 2 eetlepels apart
- Wissel vervolgens al kloppend met de garde om en om druppels citroensap en een paar druppels olie
- Klop door totdat alles vermengd is.
- De dikte van de mayonaise is goed als de achterkant van een lepel bedekt blijft
- Voeg de eetlepel worcestersaus toe en roer deze door met de garde
- Voeg nog een theelepel citroensap en 3 eetlepels melk erdoor en roer ook nog door met de garde
- Voeg naar smaak eventueel nog wat peper en zout toe
Vervolg Carpaccio
- Schik de ossenhaasplakjes op een mooi rond bord
- Garneer ca 6-8 zongedroogde tomaatjes per bord
- Strooi wat pijnboompitten naar smaak over de borden
- Strooi de krokante Italiaanse hamreepjes over de borden
- Druppel de dressing over de ossenhaas
- Strooi wat parmezaanse kaas over de ossenhaas
- Neem een bolletje rucola en leg dit in het midden van het bord
- Maak af met nog wat verse peper
Serveer dit met een gastvrije en trotse glimlach, succes verzekerd!