Hoera! Voor het eerst in 15 jaar weer (glutenvrije) pepernoten op. En ze zijn zo lekker dat ook de niet-glutenvrije smulpapen bij mij in huis me graag helpen de pot leeg te eten. Ik was nog net op tijd om een foto te maken!
Dit zijn de echte pepernoten, niet te verwarren met de alom bekende kruidnootjes. Gebaseerd op het recept van Oh my pie.
Duur: 10 minuten kneden, uurtje in koelkast en 15 minuten bakken
Ingrediënten (voor ca. 30 pepernoten)
- 100 gram amandelmeel (bijvoorbeeld van AH vrij van)
- 75 gram boekweitmeel (bijvoorbeeld van AH vrij van)
- 10 gram agavesiroop
- 45 gram donkerbruine basterd
- 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
- 1 theelepel anijspoeder
- 1 theelepel bakpoeder
- een scheutje melk
- snufje zout
Bereiding
- Doe de 2 meelsoorten in een mixkom en roer ze even door
- Voeg de speculaaskruiden, anijspoeder en de bakpoeder toe
- Mix met de mixer met kneedhaken kort door elkaar
- Voeg de vloeibare delen toe: scheutje melk en agavesiroop
- Kneed met de mixer door tot het een beetje een klont wordt. Stop tussendoor even om het beslag van de zijkanten naar beneden te duwen.
- Na ca. 5 minuten maak je een bal van het beslag en rol het in huishoudfolie
- Leg de bal ongeveer een uur in de koelkast
- Na een uur pak je van de bal een stukje deeg en rol dat tot een knikker
- Pak de knikker tussen duim en wijsvinger en duw de zijkanten van de knikker in zodat het een beetje rechte zijden worden. Herhaal dit bij alle kanten zodat de knikker een beetje vierkant worden (zie foto hierboven)
- Leg de pepernoten op een bakplaat met vetvrij papier
- Verwarm de oven voor op 160 graden, boven- en onderwarmte
- Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak in ca. 15 minuten gaar
- Laat ze daarna nog een halfuurtje afkoelen en doe ze in een goed afsluitbare pot
Smullen maar!