Kerstgroente: Romanesco (torentjesbloemkool) met amandelschaafsel en champignons

Deze groente is echt hartveroverend. Het torentje op het kooltje lijkt haast wel een kasteeltje en het is nog gezond ook. De smaak ligt een beetje tussen broccoli en bloemkool in. Ik kies er liever voor het wat te pimpen met wat andere groenten en amandelschaafsel, en niet met een saus die de mooie structuur van de Romanesco teniet doet. Het is simpel te bereiden, eventueel kun je een deel al van tevoren doen. Op deze manier creëer je wat ruimte tijdens de voorbereiding van je kerstdiner.

Wat een mooie schaal met groenten met Kerst!

 

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 Romanesco kooltjes
  • 25 gram amandelschaafsel
  • 8 champignons
  • 50 gram bacon
  • 1 sjalotje
  • scheutje olijfolie
  • roomboter

Bereiding

  • Rooster als eerste het amandelschaafsel met een beetje roomboter in een koekepan
  • Blijf erbij staan want het wordt snel te donker
  • Als het amandelschaafsel lichtbruin is kun je het van het vuur halen en laten afkoelen
  • Snijd het sjalotje in kleine stukjes en de bacon in smalle reepjes en roerbak deze glazig
  • Snijd de champignons in schijfjes en voeg deze toe aan het baconmengsel
  • Laat op een zachtvuurtje doorgaren (ca. 5 minuten)
  • Snijd de Romanesco-torentjes van de stronk af en spoel goed af onder koud water
  • Kook de Romanesco gaar in ca. 10 minuten
  • Giet de Romancesco af en doe er een klontje roomboter door
  • Leg de Romanesco op een mooie schaal en garneer het baconmengsel er omheen
  • Strooi tot slot het geroosterde amandelschaafsel over de groenten.

Eén stukje kerstdiner klaar zonder zorgen. Eventueel kun je het amandelschaafsel al eerder roosteren. Dan staat dat maar alvast klaar. Tijdens de voorbereiding van een kerstdiner heb je nog genoeg andere dingen te bakken of koken.

Eet smakelijk!

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *