Zoete aardappelschotel met gehakt, paprika en courgette

Ik las zoveel positieve berichten over zoete aardappels dat een recept voor een ovenschotel niet kon uitblijven. Zoete aardappel zit boordevol vitamines en vezels, zelfs nog meer dan in onze Hollandse aardappel. Het leuke is dat het geen aardappelsoort is, maar een echte knol. Het is een aanrader om te verwerken in gerechten. Binnenkort maak ik er ook een Indiase curry van. Deze ovenschotel kun je heel goed van tevoren klaarmaken en dan ’s avonds lekker grillen in de oven.

Zoete aardappels, ook lekker in een ovenschotel

Duur: bereiding 20 minuten, oven 20 minuten

Ingrediënten (voor 2-3 personen)

  • 800 gram zoete aardappelen
  • 1 ei
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • 100 gram crème fraiche
  • 2 teentjes knoflook
  • Verse nootmuskaat en peper
  • Scheutje chilisaus
  • 1 pond rundergehakt
  • 1/2 ons bacon
  • 1/2 bakje champignons
  • 3 snoeppaprika of 1 puntpaprika
  • 2 sjalotjes
  • 2 prei
  • olijfolie
  • 1 eetlepel cajun
  • 1 eetlepel piri piri

Bereiding

De schotel bestaat uit 4 lagen. Van onderin de overschaal geteld: laag 1 = gehaktmengsel, laag 2 = yoghurtmengsel, laag 3= gehaktmengsel en laag 4 is zoete aardappel.

Laag 4

  • Schil de zoete aardappelen en kook ze gaar in maximaal 15 minuten
  • Ga in de tussenliggende tijd verder met laag 1, 2 en 3
  • Giet ze af en stamp ze, en roer een ei doorheen

Laag 1 en 3

  • Roerbak de sjalotjes, teentje knoflook en paprika glazig in de olijfolie
  • Snijd de bacon in dunne reepjes en roerbak mee
  • Voeg de prei toe en roerbak mee
  • Snijd de champignons in schijfjes en de courgette in klein blokjes
  • Voeg dit toe aan de pan en roerbak mee
  • Roerbak in een andere pan snel de gehakt rul met wat cajunkruiden
  • Voeg het gehaktmengsel toe aan het groentenmengsel en voeg het restant van de cajun en de piri piri kruiden toe
  • Laat nog even doorgaren en voeg naar smaak nog een scheutje chilisaus toe

Laag 2

  • Meng de crème fraîche met de Griekse yoghurt en het teentje knoflook en voeg naar smaak verse peper en nootmuskaat toe.

Middelgrote ovenschaal

  • Verwarm de oven op 180 graden
  • Begin in de ovenschaal met laag 1, de helft van het gehaktmengsel
  • Laag 2 is het yoghurtmengsel
  • Laag 3 is de tweede helft van het gehaktmengsel
  • Laag 4 is de zoete aardappel
  • Bestrooi tot slot met wat parmezaanse kaas
  • Plaats de ovenschaal in het middel van de oven en grill gedurende 15-20 minuten.

Eet smakelijk!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *