Als echte liefhebber van de zomer maak je mij niet blij met koude winters. Waar ik wel van kan genieten zijn de echt seizoensgerechten. Erwtensoep is er zo eentje. Ik mag dit recept van mijn lieve mama met jullie delen. Het is eigenlijk een recept dat steeds van moeder op dochter wordt doorgegeven. Vegetarisch kenden ze begin deze eeuw nog niet zo dus er zit in ons familierecept royaal vlees en worst door. Wil je de vegetarische variant maken? Vervang het vlees door rooktofu en neem voor de worst een vegetarische variant.
Ingrediënten (4,5 liter soep)
- 375 gram groene erwten
- 375 gram spliterwten
- 1 zak erwtensoepgroenten
- 750 gram varkenspoulet (hamlap in kleine blokjes)
- 2 rookworsten
- 3-4 runderbouillontabletten
Bereiding (voorbereiden 20 minuten, koken 4 uur)
- Neem een grote soeppan van 5 liter
- Spoel de avond ervoor de groene erwten eerst af in een vergiet
- Vul de soeppan daarna voor de helft met water en voeg alleen de afgespoelde groene erwten toe
- De erwten kunnen dan 8-10 uur wellen
- De volgende dag zul je zien dat de erwten echt groter zijn geworden.
- Breng de soeppan aan de kook, let op: je voegt geen extra water toe
- Spoel intussen de spliterwten af in een vergiet
- Als de groene erwten koken, voeg je de afgespoelde spliterwten erbij
- Zodra dit weer opnieuw kookt, mag je het vlees toevoegen en de erwtensoepgroenten
- Voeg ook 3 runderbouillontabletten toe (houd de laatste nog achter de hand)
- Breng dit weer aan de kook
- Zodra het kookt, zet je het vuur lager en laat de soep zachtjes pruttelen gedurende 3,5 uur
- Na 3 uur snijd je de rookworsten in dunne plakjes en voeg deze toe aan de soep
- Proef vervolgens of de smaak nog een extra (4e) runderbouillontablet nodig heeft.
- Laat nog een 1/2 uur doorpruttelen
- Let op: heb je een rauwe rookworst, laat hem dan een uur eerder meepruttelen
- Serveer met een lekker stokbroodje en kruidenboter
Een heerlijke en gezonde maaltijdsoep! Eet smakelijk!