Dit is een absolute topper op verjaardagsfeestjes. Eerder maakten we ook nog andere soorten maar uiteindelijk bleven die altijd over. Wij vinden hem het allerlekkerst met verse aardbeien dus dan kun je hem maken van april tot oktober! De bodem is ons vaste recept zoals we ook gebruiken voor appelcake (in de winterperiode).
Ingrediënten (voor een ronde taart van 20-21 cm doorsnede, ca. 8-9 stukjes)
Bodem
- 100 gram bloem (ik ben fan van Mixwell Basic Flour, maar ben je niet glutenvrij neem dan gewone witte bloem)
- 100 boter (Bertoli voor de zoete keuken)
- 100 gram kristalsuiker
- 2 eieren
- Kwart zakje bakpoeder, ca. 5 gram
- 1 /2 zakje vanillesuiker
- Snufje zout
- Springvorm van 21 cm
- Voor de zijkant: half potje nougatine nootjes (Jumbo) en 3 eetlepels geklopte slagroom
Banketbakkersroom
- 500 ml melk
- 2 zakjes vanillesuiker
- 3 eierdooiers
- 150 gram kristalsuiker
- 40 gram maizena
Topping en in het midden van de taart
- 500 gram verse aardbeien
- paar lepels aardbeienjam
- 1/4 liter slagroom
Bereiding
Bodem (je kunt de bereiding van de cakebodem ook een dag van tevoren doen)
- Mix de (100 gram) kristalsuiker door de boter heen (Bertoli is van zichzelf al zacht, heb je andere boter haal deze er dan een half uur van tevoren uit)
- Voeg de eieren een voor een toe met de mixer
- Mix ook het halvezakje vanillesuiker mee
- Voeg de bloem, de bakpoeder en het snufje zout toe
- Mix het door elkaar en laat ca 5 minuten doorkloppen.
- Verwarm de oven voor op 150 graden (hete lucht)
- Vet de ring van de springvorm in met boter en leg op de bodem een velletje vetvrij bakpapier
- Voeg het cakebeslag toe
- Bak de cakebodem gaar in ca. 25 minuten
- Laat de cake goed afkoelen voordat je hem uit de springvorm haalt en verder gaat opmaken.
Banketbakkersroom
- Breng de melk aan de kook en zet deze daarna op laag vuur
- Roer met een garde in een andere kom de eierdooiers los met de suiker en vanillesuiker
- Roer ook de maizena erdoor, dit gaat een beetje lastig
- Schep een lepel van het eimengsel door de warme melk en roer deze voorzichtig door met de garde (let op: niet teveel in een keer, anders gaat het schiften)
- Herhaal dit en klop telkens goed door met de garde totdat het een papje wordt
- Laat het nog een paar minuten doorkoken zodat het wat dikker wordt.
- Laat het vervolgens goed afkoelen (tip: smeer de warme room uit over vetvrij papier, dan koelt het eerder af)
Opbouwen van de taart
- Snijd de bodem horizontaal door de helft met een lang mes en leg de bovenste helft even op een ander bord
- Smeer een paar eetlepels aardbeienjam dun uit over de onderste bodem
- Smeer hier vervolgens de helft van de banketbakkersroom over
- Leg de bovenste helft van de taartbodem erop en druk een beetje aan
- Klop 1/4 liter slagroom stijf met wat suiker
- Breng met een platte spatel een dun laagje slagroom aan op de buitenkant van de taart
- Strooi met een lepel en met hulp van je vingers wat nougatine over de room
- Was de aardbeien en snijd de kroontjes eraf
- Laat de aardbeien even uitlekken of leg ze op een velletje keukenrol
- Snijd de aardbeien door de helft
- Bestrijk de bovenkant van de taart nu eerst met weer een paar lepels aardbeienjam maar houd een rand van 2,5 cm vrij (om de slagroom nog te kunnen spuiten)
- Op de aardbeienjam komt nog de tweede laag banketbakkersroom (let ook hier op dat je 2,5 cm vrijhoudt aan de buitenzijde)
- Leg nu de halve aardbeien met de platte kant naar beneden op de banketbakkersroom en vul de gehele bovenkant (laat ook hier 2,5 cm van de rand vrij
- Doe de geklopte room in een slagroomspuit en spuit leuke dotjes langs de aardbeien (hiermee vul je de 2,5 cm die nog leeg was).
- Doe de taart op een mooie schaal en laat iedereen ervan smullen!
Bron banketbakkersroom: Carola’s Zoethoudertjes