Favoriet kersttoetje: Apple Crumble

Dit recept vond ik ooit in Glutenvrij Magazine, maar is inmiddels door zoveel vrienden met glutenbevattend meel gemaakt dat het echt niet uit maakt welke soort bloem je gebruikt. Het doorslaggevend succes juist met Kerst is dat je het al een dag van tevoren kunt klaarmaken. Als je tijdens het Kerstdiner het laatste onderdeel voor het hoofdgerecht eruit haalt, stop je meteen dit nagerecht erin. Ongeveer 45 minuten later is het heerlijk gaar en ga je iedereen verrassen.

Makkelijke uitleg met een filmpje? Kijk snel op mijn Facebook:
https://www.facebook.com/kookjeblij/videos/1745344042156075/

Duur: 30 minuten (voorbereiden) en 45 minuten (afbakken)

Ingrediënten (voor 8-10 personen)

  • 8-10 goudreinetten (koop voor de zekerheid 10, soms zijn er ‘sproetjes’  onder de schil
  • 100 gram rietsuiker  voor door het appelmengsel
  • 300 gram witte bloem
  • 150 gram rietsuiker om crumble te maken
  • 2 x 1 theelepel kaneel
  • 200 gram Bertoli boter voor de zoete keuken
  • ovenschaal van ongeveer 18 x 30 cm
  • vanille-ijs
  • slagroom

Bereiding

  • Schil de appels en snijd ze in schijfjes van ca. 0,5 cm
  • Vet de schaal m.b.v. keukenrol in met wat boter
  • Verdeel de appelschijfjes over de bodem van de ovenschaal
  • Meng in een apart schaaltje 1 theelepel kaneel en de 100 gram rietsuiker en roer door elkaar
  • Strooi dit over de appelschijfjes
  • Meng vervolgens de bloem, 150 gram rietsuiker en 1 theelepel kaneel goed door elkaar met een spatel
  • Snijd de boter er doorheen met twee messen
  • Doe dit een aantal minuten achter en elkaar en dan ontstaat er vanzelf een kruimelige massa
  • Verdeel het kruimeldeeg over het appelmengsel
  • Zet hem koel weg, afgedekt met aluminiumfolie, of
  • Verwarm de oven voor op 190 graden heteluchtoven
  • Kijk na 10 minuten hoe snel de bovenkant bruint. Als dit te snel gaat, zet jouw oven dan wat lager. Het is belangrijk dat de apple crumble niet te snel gaart want anders smelt de rietsuiker niet goed.
  • Na ca. 35-40 minuten is de apple crumble gaar
  • Serveer deze warm op een leuk bordje en doe er een bolletje ijs en lepel slagroom bij

Bij ons wordt keer op keer de bodem uit de schaal geschrapt omdat echt iedereen het lekker vindt. Eet smakelijk en wees trots op dit gegarandeerd succesje!

 

Print Friendly, PDF & Email

1 gedachte over “Favoriet kersttoetje: Apple Crumble”

Laat een reactie achter op Suzanne Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *