Glutenvrij Sicilië is een feest!

In april 2018 genoten we van een heerlijk weekje Sicilië. Vanuit onze standplaats in Siracusa zijn we langs de oostkust getrokken. In het meest Noord-Oostelijke puntje kun je de punt van de “laars van Italië” zien.

Graag deel ik mijn geweldige glutenvrije ervaringen van dit eiland dat koken en eten hoog in het vaandel heeft staan.

Wij verbleven in een prachtig klein hotel net buiten Siracusa, Cala Petra. Prachtig gelegen met iedere dag een heerlijk ontbijt in de tuin.

Fontane Bianchi

Cala Petra Resort, Siracusa,  Viale dei Lidi 412 Fontane Bianchi (Siracusa)  http://www.calapetraresort.it/en/camere/

Prachtig gelegen en kleinschalig resort in de buitenwijk van Siracusa. Receptie is heel behulpzaam bij het zoeken van glutenvrije restaurants in de omgeving. Ontbijt (en lunch op verzoek) is in de tuin van het resort. Heerlijk wakker worden met glutenvrije broodjes, toast, fruit en yoghurt!

Vanuit Siracusa hebben we veel bezocht. Hieronder lees je de lunch- en dinermogelijkheden. Sinds deze reis geef ik ook cijfers op een schaal van 1-10.

Taormina

https://www.lequattrofontanetaormina.com/

Ristorante Le Quattro Fontane, Piazza Duomo 7,  Taormina

Deze avond weer heerlijk gegeten bij Le Quattro Fontane. De eigenaar heeft echt verstand van glutenvrij en legde ons uit dat bijna alle sauzen glutenvrij zijn en kunnen worden gecombineerd met een glutenvrije pasta (penne of spaghetti). Zelfs de soep van de dag paste binnen het glutenvrije dieet: minestrone soep.

Nog nooit zo’n lekkere minestrone soep geproefd: een dikke 10!

Voor het hoofdgerecht koos ik voor de spaghetti carbonara.

Op Sicilië lengen ze de carbonara toch echt aan met room. Ik heb gesmuld, een welverdiende 9,5!

Tot slot werd ik bij mijn afsluitende kopje thee nog verrast met heerlijke glutenvrije koekjes. Deze blijken ze zelf te maken in hun . fabriek Panaglu. http://www.panaglu.it/

Ook voor niet-glutenvrije is eten bij Le Quattro Fontane een groot succes. Mijn tafelgenoten genoten van de lasagne en dezelfde minestrone soep.

Glutenvrije canastrelli koekjes van Panaglu

Etna

Terrazza dell’Etna, Nicolosi, Parco dell’Etna

Als je op Sicilië bent is een bezoek aan de Etna een absolute must. Deze berg staat niet voor niets sinds 2013 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Je kunt met de auto komen tot in Nicolosi en van daaruit met de kabelbaan naar boven. Als je een getrainde loper bent kun je ook te voet de 3323 meter hoge berg beklimmen. Wij kozen voor de kabelbaan. Omdat er nog sneeuw lag hebben we niet de fraaie begroeiing kunnen zien, maar het uitzicht is echt onvoorstelbaar mooi! De Italianen noemen de berg de spinnende kat, omdat hij nog regelmatig uit zijn rust tot uitbarsting komt. Zelfs toen wij er waren zagen we zwarte wolken omhoog komen. Helemaal boven was het verschrikkelijk koud. Onze dikke winterjas uit Nederland beschermde ons nauwelijk tegen de gure wind met een gevoelstemperatuur van -12. Tranen van de kou over je wangen, maar een uitzicht om nooit meer te vergeten!

Adembenemend mooi!

Op de terugweg hebben we op een eenvoudig terras heerlijk gegeten. Bij Piazze dell’Etna kon ik zelfs uit 3 soorten glutenvrije pasta kiezen. Ik koos voor een hele smakelijke bolognese saus, echt lekker! De pasta krijgt van mij echt een 9!

Cassibile

Ristorante Pizzeria Sherlock Holmes, Via dell Concordia 5, Cassibile

De pizza hier is echt glutenvrij maar niet zelf gemaakt. De bodem was van Schär en was wat mager opgemaakt. Wel echt glutenvrij maar een beetje smaakloos, een 6,5! Wel een grote salade erbij, maar de ook deze was wat flauw, daarom ook een 6,5! Man en dochter zijn niet glutenvrij en hun pizza was wel echt smakelijk. Tripadvisor was er erg enthousiast over.

Siracusa

Arancini Gluten Free, Via Trento 4/6, Siracusa

Als je in Sicilië bent moet je echt de lekkernij Arancina proeven. Een arrancina is een gepaneerd risottobolletje dat je met veel ingrediënten kunt laten vullen. Door het gepaneerde jasje is er bijna geen een glutenvrij, behalve bij Arancini Gluten Free. Dit piepkleine restaurantje ligt vlakbij de Griekse Tempel en met 2 arrancina heb je een heerlijke lunch! Je kunt ze ook vegatarisch en lactosevrij krijgen. Ik koos voor de ragu (ragoût van kip), aubergine met parmezaanse kaas en deelde de diavola met chiliasaus met mijn dochter. Deze bolletjes krijgen van mij een dikke 10!

Siracusa, Pasticceria Artale, Via Saverio Landolina 32 http://www.pasticceriaartale.it/

Een andere lekkernij, een een heerlijk 4-uurtje is een cannolo. Dit gebakje of nagerecht is ook echt Siciliaans. Wij vonden bij Artale een glutenvrije versie van het koekje dat in een houten buisje in de oven wordt gebakken en later wordt gevuld met ricotta en over de uiteinden worden pistachenootjes gestrooid. De pasticceria ligt vlak bij de Duomo van Siracusa. Denk even niet aan calorieën en geniet van dit heerlijke gebakje!

Avola

Pizzeria Fuori Binario, Via Falbo 62, Avola

Een klein dorp naast Siracusa, ideaal om ’s avonds een hapje te eten voordat we terugkeren naar ons resort. Ik bestelde de glutenvrije pizza met ham, met een heerlijke salade erbij. Allebei krijgen ze van mij een 8. Avola zelf is niet zo’n gezellige plaats om langer door te brengen, dus na het eten meteen terug naar Cala Petra aan de kust.

Scicli

We maakten een prachte tour door de bergdorpjes Noto, Modica, Ragusa en Scicli. Je vindt er prachtige barok gebouwen en gezellige straatjes waar je eindeloos kunt ronddwalen.

Ristorante Millennium, Via F. Mormina Penna 15, Scicli (historisch centrum) http://www.millenniumscicli.it/chi-siamo/

’s Avonds hebben we heerlijk gegeten bij Millennium in Scicli. Eigenlijk moet je reserveren maar we konden toch nog een tafeltje krijgen, echt attente bediening. Een voorafje van gekookte mosselen in een heerlijke bouillon. De topper van de dag was het hoofdgerecht: een glutenvrije pasta met…. zwaardvis, courgetten en tomaat. De mosselen krijgen een 9,5 maar de pasta echt ook weer een dikke 10!  Echt smullen en nagenieten van al het moois dat we vandaag hebben gezien.

Marzamemi

Marzamemi is een heel gezellig kustplaatsje vlakbij het meest zuid(oost)elijke puntje van Sicilië. Het dorpje had zomaar als achtergrond kunnen fungeren van de film Mama Mia met de kleurrijke restaurantjes en pleinen. In de zomer is het hier gigantisch druk met toeristen en vooral veel Italianen. Dit voorjaar was het nog erg rustig en waren niet eens alle restaurants al open. Wij waren hier tegen het vallen van de avond, maar kunnen ons levendig voorstellen hoe gezellig het hier ’s zomers is.

Wij hebben ’s avonds gegeten bij Il Principino aan de haven.

Il Principino, Piazza Regina Margherita 2 Marzamemi http://www.principinomarzamemi.it/menu.html

Als voorafje had ik een salade van echte buffelmozzarella en tomaat, heel smakelijk en daarom een 8. Als hoofdgerecht had ik glutenvrije spaghetti met tonijn en tomaat. De bedrijfsleider wist heel van glutenvrij eten. Een vriend van hem kreeg de diagnose coeliakie en hij is toen meteen met zijn chefkok en hoofd van de bediening naar een glutenvrije workshop geweest. Daarmee krijg je meteen vertrouwen dat het hier wel goed zit met glutenvrij eten. Daarom een groot compliment aan dit restaurant. De pasta krijg van mij een ruime 9.

Wat hebben we genoten. Een ding is zeker: we komen hier zeker nog een keer terug!

Ciao!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *